CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands03-01-2008

In 2007 is het gemiddelde spampercentage met 91,9 % op een absoluut hoogtepunt beland. In de traditioneel drukke spam-maand December kwam het maandgemiddelde uit op maar liefst 96 %, het hoogste maandgemiddelde ooit gemeten door CleanPort, dat sinds 2003 het spampercentage in Nederland meet. Vooral kerstgerelateerde spam is debet aan aan het nieuwe recordpercentage.

Het percentage virussen in e-mail daalde naar slechts 0,2 % van alle berichten. Virusmakers hebben hun activiteiten in 2007 verder verlegd naar het internet, en gebruiken e-mail met name om mensen naar kwaadaardige sites te lokken.

Jaar van de nieuwe spamvormen

Attachement- en Pull-spam

2007 was ook het jaar van de “Attachement”-spam. Om Spamfilters te omzeilen gebruikten spammers Excel-, PDF-en MP3 bijlagen met prikkelende namen om ontvangers te verleiden de bijlagen te openen.

Ook werd er voor het eerst op grote schaal gebruik gemaakt van “Pull spam” waarbij Spammers links versturen naar legitieme sites als flickr.com of geocities.com. Als de betreffende link word aangeklikt dan vindt de ontvanger op de betreffende site een Spambericht dat is versleuteld in een afbeelding of een trojaans paard dat zich ongemerkt probeert te installeren.

Actualiteitenspam

Spammers probeerden in 2007 ook door in te spelen op actualiteiten ongewilde boodschappen en virussen over te brengen. Door de actualiteitswaarde van deze berichten hopen spammers dat ontvangers deze berichten makkelijker zullen openen. Zo werd in januari van afgelopen jaar veel Spam verstuurd via berichten over de slachtoffers van de storm die toen in grote delen van Europa had gewoed, en in december van vorig jaar werd de aanslag op de Indiaase politica Benazir Buttho nog massaal misbruikt.

Phishing

Ook waren er in 2007 weer verschillende pogingen om vertrouwelijke gegevens te ontfutselen aan consumenten en bedrijven via valse e-mail berichten en nagemaakte websites. Klanten van onder meer de Postbank en de ABN AMRO werden hiervan het slachtoffer. Dat ook de banken zelf phishing als een serieus probleem zijn gaan zien blijkt wel uit de campagne “3xkloppen” van de gezamenlijke banken waarin consumenten worden gewaarschuwd en voorgelicht.

Vooruitzicht 2008

CleanPort verwacht dat de trend van de laatste jaren ook in 2008 zal doorzetten en het percentage spam nog verder zal groeien.
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.