CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands29-01-2008

Het internet in Estland lag vorig jaar zwaar onder vuur na een wekenlange cyberaanval. De enige voorlopige verdachte kreeg donderdag een boete voor het platleggen van een politieke website.

De aanval startte na de verplaatsing van een omstreden oorlogsmonument dat gevallen Russische soldaten herdacht. De Esten zagen het standbeeld als een teken van vijftig jaar bezetting, de Russische minderheid in het land zag het als een belediging van de soldaten die waren gestorven in de Tweede Wereldoorlog.

Een golf van distributed denial of service-aanvallen hield de Baltische staat de daaropvolgende weken in zijn greep. De servers van grote regerings- en bedrijfswebsites werden overspoeld met toegangsverzoeken van botnets, waarna ze bezweken onder de voortdurende druk. Het parlement had wekenlang geen toegang tot zijn e-mail en inwoners konden hun gasrekening niet betalen omdat de website van hun bank ontregeld was. Het kleine Estland staat bekend als een van de meest geavanceerde webeconomie├źn.

Rusland betrokken?
Estland wees met de beschuldigende vinger naar de Russische regering, dat van begin af aan zware kritiek had op de verplaatsing van het standbeeld naar een militaire begraafplaats. Rusland ontkende alle betrokkenheid, maar weigerde Estse onderzoekers de toegang om meer duidelijkheid te krijgen. Later bleek dat veel betrokken computers op Russisch grondgebied stonden.

Volgens persbureau AFP moet de twintigjarige Dmitri Galushkevich 1.120 euro betalen voor het buiten werking stellen van de website van de Hervormingspartij. Premier Andrus Ansip, die het standbeeld liet verplaatsen, is lid van deze partij. De hacker, die deel uitmaakt van de Russische minderheid in het land, noemde zijn actie een daad van protest.

Hoewel het niet is bewezen dat de Russische regering direct was betrokken bij de aanval, noemen deskundigen dit een goed voorbeeld van een kortstondige cyberoorlog. De DDoS-golven bereikten een hoogtepunt op 9 mei, de dag dat Rusland herdenkt dat het de nazi's versloeg. Onderzoeker Jos├ę Nazario van Arbor Networks denkt daarom dat er een organisatie achter de aanval zat, en dat deze niet het werk was van eenlingen als Galushkevich.

Bron: zdnet.nl
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.