CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands21-03-2008

De Rotterdamse politierechter heeft werkstraffen opgelegd aan elf deelnemers van een virusaanval op rekeninghouders van de ABN AMRO-bank.

De zogenoemde katvangers stelden hun bankrekening tijdelijk beschikbaar aan een groep internetcriminelen die met de hulp van besmette e-mails het saldo van ABN AMRO-klanten plunderden. Nadat de rekeninghouders op een link in het bericht klikten, kwamen ze op een valse versie van de banksite terecht. Daar wisten de criminelen geld weg te sluizen.

De verdachten die in Rotterdam voor de rechter stonden, namen het gestolen geld na ontvangst contant op en boekten het vervolgens over naar andere katvangers in Rusland en de Oekraïne. De hulpjes, die werden geronseld via een golf spamberichten, mochten als beloning vijf procent van het gestolen geld zelf houden.

In totaal moesten dertien verdachten zich voor de rechter verantwoorden. Elf van hen kregen werkstraffen tot veertig uur opgelegd. De twee overige verdachten zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Volgens het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche zijn de katvangers ingehuurd door een groep criminelen die banden hebben met het Russian Business Network. Dit hostingbedrijf, dat verdacht wordt van betrokkenheid bij een groot aantal digitale misdrijven, leverde IP-adressen waarmee de katvangermails de wereld over gingen. ABN AMRO schat de buit van de virusaanval op meer dan honderdduizend euro.

Bron: zdnet.nl
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.