CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands24-06-2008

Kinderlokkers hebben op internet een nieuwe manier gevonden om beelden van kinderen te maken en hun slachtoffers onder druk te zetten. Door het versturen van een bestand kunnen ze de controle overnemen over de computer en webcam van het kind en compromitterende beelden maken.

Die waarschuwing heeft de Stichting Mijn Kind Online maandag samen met de politie uitgebracht. Het gaat volgens de stichting om kleine programma's die vaak vermomd als kleine onschuldige foto of screensaver aan de kinderen worden toegestuurd.

Zaak
Na installatie van zo'n bestand, een zogenoemd Trojaans paard, kan de kinderlokker via internet toegang krijgen tot de computer van het slachtoffer. Zo kan bijvoorbeeld de webcam worden aangezet als de kinderen net onder de douche vandaan komen. Volgens de politie is er intussen een zaak bekend.

Nieuw
Politie en justitie stellen dat er sprake is van een nieuw fenomeen in Nederland. Tot voor kort maakten digitale kinderlokkers nog vooral gebruik van populaire chatprogramma's om contact te leggen met kinderen. De PVV roept minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie op zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen "deze schofterigheid".

Virusscanner
Om het misbruik te voorkomen, raadt de stichting Mijn Kind Online ouders aan een goede virusscanner en firewall te gebruiken, eventueel aangevuld met een programma dat spyware opspoort en onschadelijk maakt. Ook wordt afgeraden verdachte programma's te downloaden en te installeren.

Regels
Daarnaast raadt de stichting ouders aan om regels af te spreken met hun kinderen over het gebruik van de computers en de webcam. Zo kan kinderen worden aangeleerd na gebruik de webcam altijd los te koppelen of te bedekken met een doekje

source: ANP
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.