CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands01-08-2008

Het percentage spam in e-mail in Nederland is in juli 2008 met 90,3% voor het eerst sinds december 2007 weer uitgekomen boven de grens van 90%. Daarmee werd tevens het record voor 2008 van 89 % spam in januari verbroken.

Vakantiemaand

De belangrijkste oorzaak voor de recordhoogte aan spam in de zomermaanden juli en augustus zijn de vakanties. Doordat veel mensen op vakantie waren in de maand juli is er in verhouding vooral minder zakelijk gemaild waardoor het aantal legitieme e-mails in verhouding tot de totale mailstroom daalde. De absolute hoeveelheid Spam nam niet toe.

Voorlopige analyse 2008: trendbreuk groei Spam

Sinds CleanPort in 2001 begon met het meten van het Spam percentage in Nederland nam ieder jaar de hoeveelheid Spam toe. In de eerste zeven maanden van 2008 is de hoeveelheid Spam in Nederland voor het eerst gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Het gewogen gemiddelde aan Spam over de eerste 7 maanden van 2007 bedroeg nog 89 %.
In 2008 leverden de eerste 7 maanden een gemiddeld Spam percentage op van 85 % . Opvallend is dat ook iedere individuele maand in 2008 een lager spam percentage opleverde dan dezelfde maand in 2007.

Vormen van spam

De laatste jaren bedachten Spammers steeds nieuwe creatieve manieren om anti-Spam oplossingen te omzeilen. In de afgelopen maanden was er een behoorlijke hoeveelheid “bounce-spam”, die echter in juli over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Bij bounce-spam misbruikt een Spammer ongevraagd de identiteit van een legitiem e-mailadres om als afzender te dienen voor een Spammailtje dat naar een derde wordt gezonden. Indien deze spam niet afgeleverd kan worden dan “bounced” de mail terug naar de legitieme eigenaar van het e-mail adres.
In juli was er een toename van phishing-mail te constateren. In plaats van een grote hoeveelheid phishing-mail ineens te versturen kiezen internetcriminelen er vaker voor om steeds specifiekere phishing-mail naar een klein aantal geselecteerde ontvangers te sturen. Hierdoor zijn internetcriminelen in staat om een e-mail te maken die beter past bij de groep ontvangers en wordt door het kleinere aantal verzonden e-mails deze vorm van fraude minder snel gedetecteerd.

Source: CleanPort
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.