CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands20-01-2009

Conficker wél goed voor ruim tien miljoen besmette pc’s

Hoewel computervirus Conficker razendsnel om zich heen grijpt, neemt het aantal pc-virussen af. Volgens virusalert.nl waren het er vorig jaar in Nederland tussen de 1.000 en 1.500 'aanzienlijk minder dan het jaar ervoor'.

De afname van het aantal virussen komt doordat computers steeds beter worden beschermd, zegt Dirk Hengst van virusalert.nl. "Een virus verspreidt zich traditioneel via de mail en steeds meer providers beschermen de inbox goed." Ook CleanPort, dat zich voornamelijk bezighoudt met spammailtjes, signaleert een daling. "Het aantal e-mails met een virus daarin is de laatste jaren enorm teruggelopen. Tegenwoordig is minder dan een procent van alle mails per maand geïnfecteerd", stelt woordvoerder Patrick van der Valk.

Zowel Hengst als Van der Valk raadt Windows-gebruikers aan zich goed te wapenen tegen het Conficker-virus, dat begin deze maand voor het eerst is opgedoken. Het virus zoekt naar een lek in de computer en nestelt zich daar. Het voornaamste wat mensen moeten doen, zijn de Windows-updates installeren, aldus Hengst. "Het is een soort kettingreactie. Het begint op één computer, dan zijn het er twee, dan vier en ga zo maar door."

Hoewel nog niet bekend is hoe groot de schade van het virus is, kan dit volgens Van der Valk flink oplopen. Dit soort aanvallen zullen in de toekomst steeds gerichter worden. Het virus valt IP-adressen selectief aan en haalt gevoelige informatie weg bij onder meer bedrijven. Criminelen betalen daar flink wat geld voor."

3 Antivirus-tips

1: Updates. Installeer updates direct op je computer zodra ze via de officiële weg (bijvoorbeeld Microsoft) beschikbaar komen.
2: Antivirus. Houd je virusscanners up-to-date en laat deze op regelmatige basis je hele computer doorzoeken.
3: Wantrouw. Open nooit zomaar bijlagen in mailtjes van een onbekende afzender. De kans is reëel dat zich dan een virus installeert op je pc en dan privégegevens 'steelt'.

20X365X10X10.000.000 = de hoeveelheid spam
Het aantal virussen mag dan afnemen, dat geldt niet voor spam (ongewenste mail). CleanPort gaat er vanuit dat de gemiddelde computergebruiker per dag twintig 'serieuze' mails krijgt. Een tienvoud daarvan is spam. "Dat gaat het hele jaar door. En als je er vanuit gaat dat er zo'n tien miljoen gebruikers zijn in Nederland, kom je aan enorme aantallen", stelt Patrick van der Valk. Even optellen: 730 miljard, om precies te zijn... Van der Valk: "Het gaat echt alleen om 'out-of-the-blue'-mail. Denk maar aan de Viagra-mailtjes."

Source: Metro
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.