CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands25-01-2007

De recherche heeft deze en vorige week negen arrestaties verricht in een omvangrijk onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse netwerken. Dat heeft de politie in Haarlem donderdag bekendgemaakt. De recherche verdenkt de negen mannen van oplichting via e-mail, waarbij slachtoffers grote geldbedragen hebben betaald.

Woensdag zijn drie mannen aangehouden in de buurt van een hotel in Badhoevedorp en vier mannen in een woning in Amsterdam. Het gaat om Nigerianen tussen de 23 en 45 jaar oud, waarvan een aantal illegaal in Nederland verblijft. De recherche vond bij de aanhoudingen koffers met vals geld, documenten, lijsten met slachtoffers, tienduizenden euro's en zes computers met duizenden mailadressen om spam naartoe te sturen.

In Rotterdam hield de recherche vorige week een 38-jarige Nederlander en een 28-jarige Nigeriaan aan. Zij worden verdacht van het oplichten van een 64-jarige Italiaan, die ruim 20.000 euro betaalde. Ze hadden hem voorgespiegeld dat hij door het betalen van het voorschot een bedrag van 4,5 miljoen dollar kon krijgen om in vastgoed te investeren. Hij moest het geld contant in Nederland in ontvangst komen nemen. De koffer met geld kreeg hij echter niet.

E-mail

Verdachten benaderen de slachtoffers via e-mail met verhalen over snel te verdienen geld, zoals erfenissen en neploterijen.

Deze vorm van oplichting wordt ook wel 419-fraude genoemd, naar artikel 4.1.9. van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht. Om voor de erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen slachtoffers zelf eerst een geldbedrag te betalen. Voor het in ontvangst nemen van het beloofde geld worden ze uitgenodigd naar Nederland te reizen. Daar krijgen ze een koffer met dollarbiljetten of een op hun naam gestelde cheque te zien, maar die krijgen ze nooit in handen.

Bron: nu.nl
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.