CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands02-02-2007

Via een ingenieus systeem verzond een Nederlander 9 miljard ongewenste reclameboodschappen via internet. Voor deze verboden activiteit moet hij nu fors boeten.

De Opta heeft een recordboete van 75.000 euro opgelegd aan een Nederlander die op grote schaal spamberichten verstuurde. De telecomwaakhond werkte in deze zaak nauw samen met het Amerikaanse softwareconcern Microsoft. De man - de Opta wil alleen aangeven dat hij in Noord-Holland woont - verstuurde ruim 9 miljard berichten en verdiende daar meer dan 52.000 dollar mee.

Voor speciale websites verstuurde hij berichten over bijvoorbeeld viagra, dating en seksartikelen. Daarvoor ontving hij tienduizenden dollars.

,,Dit is de hoogste boete tot nu toe die we voor spammen hebben opgelegd. Er moet een afschrikwekkende werking vanuit gaan,’’ licht Opta-baas Chris Fonteijn toe.

De Opta verwacht dit jaar met nog meer spamboetes te komen. ,,Er lopen vier zaken, waarvan er één een omvang heeft die groter is dan deze, vult Daan Molenaar, teamleider Internetveiligheid van de Opta, aan. ,,Verder verwachten we dit jaar ook een zaak naar buiten te brengen over een Nederlander die spyware verspreidt.

De Nederlandse spammer werkte via computers in de VS die hij had gehuurd van malafide organisaties. Die computers controleerden op hun beurt weer honderden andere pc’s die misbruikt werden voor het versturen van enorme hoeveelheden spam-mails.

Het versturen van ongevraagde reclame-emailboodschappen naar privépersonen is sinds 2004 verboden, zo meldt de Opta. Wie een klacht heeft over een spammer kan die melden via de speciale site spamklacht.nl. Tot nu toe zijn er twintigduizend klachten binnengekomen.

Volgens de Telecomwet kan de Opta voor het versturen van spam een maximale boete opleggen van 450.000 euro. Inmiddels geldt de Nederlandse aanpak van spammers als voorbeeld voor de rest van Europa.

Reden om spam hard aan te pakken is de schade die dergelijke ongevraagde mail kan veroorzaken. Computersystemen kunnen onder een spamaanval vastlopen en computerbezitters zien zich genoodzaakt om jaarlijks voor enkele tientjes beschermde software te kopen.

Bron: Algemeen Dagblad
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.