CleanPort Managed SecurityCleanPort Managed Security
English Deutsch Nederlands10-07-2007

Spampercentage stijgt weer; zeer sterke groei PDF-spam sinds 9 juli

Dinsdag 10 Juli 2007 16:00

Het percentage spam in e-mail in Nederland is in juni 2007 uitgekomen op 88,3 %. Hiermee is het percentage licht gestegen ten opzichte van de maand mei toen 84.9 procent werd gemeten. Het aandeel van spam in de totale e-mailstroom is hiermee echter nog niet zo hoog als in de recordmaanden januari en februari 2007, toen het spam-percentage in Nederland tot boven de 90 % steeg.

PDF-spam
Voor het versturen van spam wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van verschillende typen bijlagen. Sinds gisteren (9 juli 2007) vormt pdf-spam maar liefst 11,3 % van het totale percentage spam. Een voorbeeld hiervan is een e-mail met de header "Invoice" en als bijlage een pdf-bestand dat suggereert dat het om een verzonden rekening gaat. De bijlage bevat echter een "persbericht" met belangrijk nieuws van de TM Media Group Inc., dat genoteerd staat aan de beurs van Frankfurt, gericht op het opdrijven van de koers van het betreffende aandeel.

URL-spam
Ook het gebruik van URL-spam neemt nog steeds toe. Bij URL-spam sturen spammers e-mailberichten met daarin een URL van een legitieme site waarop afbeeldingen kunnen worden opgeslagen. Als de ontvanger de URL in de mail aanklikt dan komt hij terecht op sites als imageshack, Flickr of andere sites waarop gebruikers (vaak gratis) foto's of afbeeldingen kunnen opslaan. De afbeelding waarnaar gelinked is verandert vervolgens in één van de overbekende spam-mailtjes voor Viagra, aandelen of horloges.

Plaatjesspam
Spammers zoeken naarstig naar nieuwe methoden om hun boodschap over te brengen. De in afbeeldingen versleutelde spam is nauwelijks nog verder door te ontwikkelen zonder consequenties voor de leesbaarheid. De laatste vormen van in afbeeldingen versleutelde spam gebruikt gemorphte en scheve letters ter voorkoming van detectie, maar boeten hiermee veel aan leesbaarheid in. Daarmee lijkt de in afbeeldingen versleutelde spam langzaam over het hoogtepunt heen te zijn.

(Niet voor publicatie)
CleanPort is een internationaal opererend bedrijf dat via haar Managed E-mail Security bescherming biedt tegen SPAM en virussen. De gepatenteerde ProTAG-technologie detecteert ook nieuwe virussen en vormen van SPAM en phishing. Tot de meer dan 11.000 internationale klanten van CleanPort BV behoren Internet Service Providers (ISP's), multinationals en het MKB. Het hoofdkantoor van CleanPort is gevestigd in Nederland, daarnaast zijn er vestigingen in Engeland, Duitsland, Rusland en Israël.
Snelle Links > Downloads
> Gratis trial aanvragen
> Nieuwsarchief
> Een Vraag Stellen

Technische kenmerken
> E-mail stroom
> Filter Process

© 2001-2018, Copyright CleanPort | Cleanport is a trading name of Avira B.V.